• Voor 16:30 besteld, morgen geleverd!
 • Leverbaar uit eigen voorraad
 • Niet goed, geld terug garantie
 • FSC® gecertificeerd
 • Bereikbaar voor vragen en advies

Opvulmateriaal

Opvulmateriaal wordt vaak gebruikt in de logistieke branches, voor het verzenden van producten. De term verwijst naar materialen die worden gebruikt om lege ruimtes te vullen en de inhoud van een verzending te beschermen. Het belang van opvulmateriaal kan niet worden onderschat, vooral in een tijd waarin e-commerce bloeit en pakketten de wereld over reizen. Hier vind je verschillende soorten opvulmateriaal voor verzenddozen, milieuvriendelijke opties en tips voor het kopen van het juiste opvulmateriaal.

Soorten Opvulmateriaal

Om je producten goed te beschermen, wil je natuurlijk weten welke keuzes er zijn in opvulmateriaal. Er zijn verschillende opties om je dozen te vullen met opvulmateriaal, hier zijn er een aantal: 

 • Luchtkussenfolie: dit is gemaakt van plasticfolie met lucht gevuld. Dit wordt ook wel noppenfolie, bubbelplastic of bubbelfolie genoemd. Vaak handig om producten met gelijke vormen in te wikkelen. 
 • Opvulchips: deze kleine stukjes schuim bieden uitstekende bescherming en vormen gemakkelijk rond objecten, waardoor ze ideaal zijn voor fragiele items zoals glaswerk, keramiek, of sieraden. 
 • PE-foam: een plastic schokabsorberend opvulmateriaal. Dat eigenlijk vergelijkbaar is met luchtkussenfolie, alleen zonder luchtbubbels. De schokdemping is dus ook iets minder dan luchtkussenfolie. 
 • Papier: dit is een veelgekozen soort opvulmateriaal, en heeft verschillende varianten. Zo kunnen het grotere stukken stevig papier zijn, en papiersnippers, die de lege ruimte in een doos vullen.


Tips voor het kiezen van het juiste opvulmateriaal

Bij het kiezen van het juiste opvulmateriaal is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder: 

 • Type producten: fragiele items vereisen een opvulmateriaal met een goede schokdemping. Zodat producten niet beschadigd raken tijdens de verzending. 
 • Gewicht en grootte: Zwaardere of grotere items kunnen een steviger opvulmateriaal vereisen, om ze veilig te houden tijdens transport. 
 • Kosten en duurzaamheid: Zet de kosten van het opvulmateriaal af tegen de duurzaamheidsoverwegingen. Beslis wat voor uw producten belangrijk is en past in de verzendkosten.


Wat doe je naast opvulmateriaal in een doos?

Naast opvulmateriaal zijn er verschillende extra onderdelen die in een doos kunnen worden geplaatst om de veiligheid van de inhoud te waarborgen tijdens het transport. Denk bijvoorbeeld aan droogmiddelen om vocht te absorberen en de inhoud droog te houden, hoekprofielen om de hoeken van de verpakking te beschermen tegen stoten en schokken, en PE-foam stansdelen om specifieke delen van het product extra te beschermen tegen beschadiging. 
Deze aanvullende onderdelen spelen een cruciale rol bij het bieden van een complete en effectieve verpakkingsoplossing, waardoor bedrijven kunnen vertrouwen op een veilige en onbeschadigde levering van hun producten aan klanten.


Opvulmateriaal kopen

Wil je opvulmateriaal kopen? Bij Hodi Verpakkingsmaterialen heb je voldoende keuze voor diverse soorten opvulmateriaal. Door bewust te zijn van de verschillende opties en de impact, kunt u een goede beslissingen nemen die niet alleen hun bottom line ten goede komen, maar ook de planeet beschermen voor toekomstige generaties.Met deze inzichten kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen die niet alleen hun bottom line ten goede


Veelgestelde vragen over opvulmateriaal (FAQ)


Wat is het goedkoopste opvulmateriaal?

Het goedkoopste opvulmateriaal varieert, maar gerecycled papier wordt vaak beschouwd als een voordelige keuze vanwege de lage kosten en de beschikbaarheid ervan. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met de effectiviteit en de behoeften van de verzonden producten bij het kiezen van het juiste opvulmateriaal.


Hoeveel opvulmateriaal heb ik nodig?

Er wordt aanbevolen om voldoende opvulmateriaal te gebruiken om lege ruimtes in de verpakking op te vullen en ervoor te zorgen dat de inhoud stevig op zijn plaats blijft tijdens het transport. Een goede vuistregel is om te zorgen voor voldoende opvulling zodat de producten niet kunnen bewegen of schuiven in de verpakking.


Wat zijn milieuvriendelijke opties opvulmateriaal?

Milieuvriendelijke opties voor opvulmateriaal omvatten gerecyclede materialen, zoals gerecycled papier of karton. Daarnaast zijn er opvulmaterialen van plantaardige oorsprong, zoals biologisch afbreekbaar vulmateriaal gemaakt van maïszetmeel of plantaardige vezels. Deze opties helpen bedrijven om hun afdruk op het milieu te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.